Logo Eiffelgres
HOME > Collecties > Greigetone
PRODUCT ZOEKEN

PRODUCT ZOEKEN

N

Naturel

L

Glanzend

ST

Gestructureerd

x

GREIGETONE

Download PDF


  • GREIGETONE / GT MOON
  • GREIGETONE / GT SHELL
  • GREIGETONE / GT DUST
  • GREIGETONE / GT STEEL
  • GREIGETONE / GT DARK
  • GREIGETONE / GT DUNE

Met Greigetone start Eiffelgres de eerste collectie van Programma Tone van Mauro Bellei. Een programma met meerdere collecties, elk met verschillende kleurschakeringen, het resultaat van geavanceerd onderzoek en technologie. In het dagelijks taalgebruik heeft het woord “toon” verschillende betekenissen, maar duidt ook op de mate van modulatie van geluid of op de stemhoogte. Er bestaat dan ook een belangrijk verschil tussen een hartelijke en een dreigende toon. In de schilderkunst wordt daarentegen met “toon” de mate van helderheid van een kleur bedoeld, wat niet moeilijk te constateren valt als we het contrast tussen matte en glanzende, felle en doffe kleuren waarnemen. Tenslotte zijn er de tussenliggende tonen, en dat is waar Greigetone op wijst.

Bij het uitspreken van Greigetone, vallen de twee woorden greige en stone te onderscheiden, ofwel: een steensoort met bijzondere tinten. Greigetone vindt zijn oorsprong in het verzoek van Eiffelgres om haar catalogus te verrijken en een kalksteen met andere ogen te bekijken en opnieuw te bestuderen. Het antwoord hierop heeft zich geconcretiseerd in de analyse van een kartonnen blad, zo’n grijs, stevig karton achter het laatste vel van een tekenblok. Bij een snelle blik op dat karton lijkt het oppervlak op dat van fijn kalksteen, maar tegelijkertijd doet het ook denken aan microcement. Bovendien lijkt het bij een bepaalde lichtval gelijkmatig, maar zodra het licht anders valt, toont het een bepaalde structuur (deze laatste eigenschap vormt de grond van het onderzoek over de verhouding tussen oppervlak en licht, welk onderzoek is begonnen met de collectie Sensible, terug te vinden in de catalogus van Eiffelgres). Bij een andere kleuring van het karton zou er ook aan andere materialen gedacht kunnen worden, zoals de bovenlaag van verroest metaal of de buitenlaag van oud hout dat op het strand aanspoelt, of gewoon een pleisterlaag, of een stevig viltsoort. Samen met deze beschouwingen is direct het idee ontstaan een vervlechting van kunst en architectuur te ontwikkelen via de bestudering van kleurschakeringen. Niet alleen om een verband met de geschiedenis te leggen, maar ook om een parcours tot stand te brengen en vast te leggen dat ook voor continuïteit in de toekomst kan zorgen. Met het creëren van Greigetone is het alsof men de purist Le Corbusier en Giorgio Morandi bij elkaar wil brengen, waar de laatste echter uitdrukking geeft aan zijn denkwijze via zijn ondubbelzinnige moderatie van tonen. Het betreft hier twee belangrijke 20ste-eeuwse figuren, die onderling zeer verschillend zijn, maar hier is het of zij elkaar de hand schudden en het volledig eens worden over een aantal kleurtonen. Deze toenadering kan snel geverifieerd worden, door een aantal schilderingen van Giorgio Morandi in beschouwing te nemen en bepaalde kleuren die door Le Corbusier worden aanbevolen en getrouw gereproduceerd zijn in Le Corbusier Polychromie architecturale (Arthur Rüegg, Birkhauser, Zürich, 2006 ). Deze verzameling ziet voor het eerst het licht in 1931. De collectie Greigetone bevat zes tinten, die samen een kleurschaal vormen met fijne, muzikale modulaties, verbonden met de architectuur en de kunst via het thema van de heldere tussennoten, noten die minimale toonvarianten produceren, maar zeer indringend ons gevoelsleven raken.

Mauro Bellei 10/05/2012

Contacteer ons

To get in touch with Eiffelgres. and ask for information of any kind, fill in the following form and we will reply as soon as possible.
Include a correct and active e-mail address.

De velden met een * zijn verplichtAbonnement op de Newsletter - Ik wens de newsletter van Eiffelgres te ontvangen.
Error FOUT BIJ HET INVULLEN VAN DE VELDEN