Logo Eiffelgres
HOME > Bedrijf> Profiel
PRODUCT ZOEKEN

PRODUCT ZOEKEN

N

Naturel

L

Glanzend

ST

Gestructureerd

x

Bedrijfsprofiel. Certificeringen en nuttige informatie

Eiffelgres, een duurzaam project

Het is tegenwoordig niet meer mogelijk een gebouw of object te ontwerpen zonder rekening te houden met het milieu. Een concept dat Eiffelgres al sinds haar oprichting in 2001 duidelijk voor ogen heeft.
Dott. Romano Minozzi wilde dat het bedrijf met een duidelijke roeping deel uit zou maken van de Iris Groep: getuigen de uitmuntendheid voor het duurzaam bouwen, door vooral te investeren in de meest geavanceerde research en ontwikkeling. Een keuze waarmee Eiffelgres zich duidelijk onderscheidt van de andere producenten van technisch porcellanato. Dankzij deze ideologische drive, ondersteund door grote investeringen, kan ons bedrijf pronken met de belangrijkste erkenningen van de certificeringsinstellingen en kwaliteitsmerken als: ISO 9001, 14001, ANAB en LEED®.
In onze fabriek in Viano, in de provincie Reggio Emilia, op technologisch gebied één van de meest geavanceerde faciliteiten ter wereld, maken we, via de interactie tussen human resources en innovatieve software, tegels met een natuursteenuitstraling van kaoline klei, kwarts en veldspaat. Een productiesysteem dat een maximale gelijkenis met natuursteen garandeert in combinatie met de technische eigenschappen van porcellanato. Hardheid, vorst- en waterbestendigheid zijn de belangrijkste kenmerken van dit materiaal, dat, zonder gebruik van glazuur, de charme van natuursteen behoudt.
Het reproduceren van natuursteen, rekening houdende met de gevolgen voor het milieu, heeft aanzienlijke economische investeringen en inspanningen gevergd. Met een investering van 50 miljoen euro hebben we een fabriek kunnen opzetten met 45.000 m² overdekt oppervlak, op een totaal gebied van 94.000 m². Cijfers die onmiddellijke het grote vertrouwen onthullen in het bedrijf met een totale jaarproductie van meer dan 5.000.000 m² aan vloer en wandbekleding, op milieuvriendelijke wijze geproduceerd. Mensen en technologie staan aan de basis van de filosofie van Eiffelgres, om porcellanato tegels van hoge kwaliteit te garanderen.
De collecties weerspiegelen op hun beurt de volledige basisideologie van het bedrijf en kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: Estyle en Estone. De eerste, gewijd aan stijl, omvat de lijnen die de harmonie uitbeelden tussen natuur en vorm, gedachte en beeld, met tegels die hun oorsprong in de aarde vinden. Estone, de tweede categorie, gebruikt de materie om andere materie mee te genereren en inspireert zich daarbij op natuurstenen tegels en hun typische harmonie om vervolgens alle plezierige karakteristieken ervan in meerdere vormen te restitueren. door creativiteit en vernuft.

Product

Wat een oppervlak wil zijn

Louis Kahn schreef in “Space and the inspiration” in 1969: “ ... Het licht roept presenties op, projecteert haar schaduw, die onderdeel is van het licht zelf. Wat is gedaan, behoort tot het licht en het verlangen...”. En in hetzelfde jaar zei hij op de Conferentie van het ETH in Zürich: “... Je zou kunnen zeggen dat het licht de schepper is van alle presenties; het produceert een materiaal, en het materiaal is ervoor bestemd om een schaduw te projecteren, en de schaduw is onderdeel van het licht ...”. Het licht en de schaduw bieden de materie de mogelijkheid om zich uit te drukken.
Eiffelgres heeft zich deze les eigen gemaakt en legt emotie en verlangen in haar oppervlakken. Een intentieverklaring waarmee het tot de groep van bedrijven hoort die ontwerpen van hoge kwaliteit weten te combineren met poëzie en aandacht voor het milieu. Een eerlijke manier van ontwerpen waar weinigen zich op kunnen bogen.
Louis Kahn zag in het licht de schepper van alle presenties, de “ground zero” van ieder project, de zoektocht naar de schaduwen die ermee kunnen worden verbonden, zonder onrecht te doen aan de materie en zijn geschiedenis, om van een oppervlak te maken wat het wil zijn. Eiffelgres is in staat deze wil van de materie te interpreteren, door modules voor vloer- en wandbekledingen te realiseren die alle facetten van de bewegingen van het licht weten te volgen, van direct tot indirect, daarbij alle details tonend. Deze zelfde wil komt tot uitdrukking in de twee collectie-types: Estyle en Estone, waar stijl, licht en aarde samensmelten om een woonproduct te vormen.
Het industriële ontwerp bestaat echter niet alleen uit poëzie van de materie en de capaciteit ervan om een project te worden, maar het moet ook de nieuwe productietechnologie gebruiken en aandacht hebben voor het milieu. Eiffelgres voldoet aan beide vereisten.
De porcellanato tegels zijn het resultaat van verfijnde productiefasen en de automatisering van de productiecyclus met een door de ISO 9001 en 14001 certificeringen erkende kwaliteitscontrole. Alleen door zo'n bewust gebruik van geavanceerde techniek kan het bedrijf esthetisch geraffineerde materialen van hoge kwaliteit produceren. Zoveel ervaring beperkt zich niet tot het creëren van het product en het ontwerp van het oppervlak ervan, maar uit zich in een assortiment van formaten die de ontwerper in staat stellen om met maximale flexibiliteit en creativiteit te kunnen werken. Hier komen “Space” en de inspiratie van Louis Kahn weer in beeld, wanneer hij zegt: “ ...het ontwerp geeft de elementen een configuratie, het haalt ze uit hun mentale bestaan en geeft ze een tastbare aanwezigheid ...”. Ook nu, 40 jaar later, nog altijd actuele woorden. De grote architect sprak van een compositie van de architectonische elementen die alle delen waaruit een architectonische constructie is opgebouwd betreft, van de vorm tot de componenten. Een onontkoombare opening naar hetgeen de theorie van de architectuur wil uitdrukken: het geheel tekenen via de delen ervan, om ervaren te worden tijdens de wording. Juist in de creatie van de delen reageert Eiffelgres op de markt; via een tastbare aanwezigheid die architecten opnieuw kunnen interpreteren.
Louis Kahn keek verder dan zijn tijd want, vandaag meer dan ooit, is de architectonische compositie doordrenkt van zijn studies: er zijn geen gebouwen of objecten die niet zijn ontworpen middels de gedachten en zienswijzen van hem. Het ontwerp van het Eiffelgres product kan met recht in deze projectuele denkwijze worden ondergebracht vanwege de oppervlakken die zijn ontworpen om deel uit te maken van de constructie als geheel en de capaciteit ervan om het karakter van de ruimte tot zijn recht te laten komen.
De andere component van een “goed ontwerp”, houdt rekening met de gevolgen voor het milieu. Een ware roeping voor Eiffelgres, vanaf haar oprichting. Een gebied dat ze met concrete feiten heeft betreden, en die haar de ISO 14001 certificering, hetANAB keurmerk en de LEED®-erkenning (Leadership in Energy and Environmental Design, Green Building Rating System™)hebben opgeleverd. De ISO 14001 certificering bepaalt hoe een doeltreffend milieubeheersysteem dat actief bijdraagt aan de bescherming van mens, dier en aarde. Daarbij de duurzaamheid van de industriële activiteit garanderend. Het ANAB-keurmerk certificeert de ethische en milieuduurzaamheid van bouwproducten, waarbij voor de toekenning ervan de hele levenscyclus van het Eiffelgres product onder de loep is genomen. Van de winning van de grondstoffen tot aan het eindgebruik. LEED® is een vrijwillig certificeringsprogramma voor het versterken en promoten van de hoge prestaties van duurzame gebouwen. Het Leed-programma is onderverdeeld in vijf categorieën die de eisen omvatten waaraan een duurzaam gebouw moet voldoen om zo genoemd te mogen worden.
Als bouwmateriaal behoort het porcellanato product van Eiffelgres tot de vierde categorie en heeft het een erkenning gekregen betreffende het in de productiefase gebruikte percentage van gerecycled materiaal van 40% van het gewicht. Eiffelgres toont hierdoor op nadrukkelijke wijze haar inzet voor de bescherming van het milieu en voorts erkennen deze certificeringen de intellectuele diepte van de Eiffelgresoppervlakken die de eerlijkheid van het industriële ontwerp tastbaar maken.

 

De fabriek van Viano

De fabriek van Viano 01 De fabriek van Viano 02 De fabriek van Viano 03 De fabriek van Viano 04 De fabriek van Viano 05 De fabriek van Viano 06

 

Corporate info

Commercial Division

Via Ghiarola Nuova, 119
Fiorano Modenese (MO) 41042 Italia
Tel. +39 0536 862.111 · Fax: +39 0536 862.473

Headquarters

GranitiFiandre S.p.A
Via Radici Nord, 112
42014 Castellarano (Reggio Emilia) - Italy
Tel: 0536 819611
Fax: (+39) 0536 858082 (Italia)
(+39) 0536 850088/857065 (Estero)
info@granitifiandre.it

Cap.Soc. € 18.431.339 i.v.
R.I. di RE n.03056540374
R.E.A. n. 151772
Mecc. RE 006481
P.IVA. 01411010356
Cod. Fiscale: 03056540374
Cod. CEE: IT 01411010356

Factory

Via Gargola, 4
42030 Viano (RE) - Italy - EU